Podzim přeje nejenom burčáku
Víte, že každé roční období je vhodné pro pití jiných druhů vín? A jaká vína bychom si měli dopřát během podzimních měsíců?
Například na jaře většinou toužíme po svěžích až pikantních chutích. Na mušce našich chuťových pohárků tak bývá dobré bílé víno (například Savignon Blanc) nebo nějaké lahodné šumivé víno. Oblíbené v tomto období bývá i lehké červené víno.
V létě pijte bílé i růžové
To při stoupajících letních teplotách většinou měníme za aromatické bílé víno s nižším obsahem alkoholu. A docela se u nás ujímá i francouzský zvyk v podobě pití růžového vína.
Něco na zahřátí
S příchodem podzimu, kdy se zkracují dny a prodlužují noci, se pomalu začínáme přemisťovat z již prochladlých teras a zahrádek do vyhřátých interiérů. Ať již s hrnkem teplého čaje či se sklenkou dobrého červeného. Podzim je však nakloněn i jiným alkoholickým nápojům. Jejich úkolem je mimo jiné nás zahřát.
Burčák, nebo burgundské?
Právě na podzim je však ideální doba k ochutnání různých odrůd hroznů. Po lehkých ovocných chutích máte také příležitost vychutnat si nějaká delikátnější vína. Co třeba burgundské? Nebo byste raději nějaké zralé víno z oblasti Rioja? Ochutnejte obojí. A protože podzimu vládne především burčák, neměl by na vašem stole chybět ani ten.
Co pít v zimě?
V zimě by nás víno stejně jako jídlo mělo především posilnit. Proto se nebojte otevřít lahev tzv. plného červeného jako třeba Cabernet Savignon. A dáváte-li přednost bílému, zvolte Chardonnay s příchutí dubu. A přímo neodmyslitelně k zimě patří sklenička portského.
Ochutnávejte a degustujte
Dlouhé zimní večery přímo vybízejí k ochutnání vín nových odrůd, zemí či oblastí, jimž jsme zatím neměli možnost přijít na chuť. O vínu si totiž každý musí udělat svůj vlastní názor. Proto koštujte, degustujte, ochutnávejte. Třeba narazíte na láhev, která vás mile překvapí. Vybírejte v kategorii moravská vína, zahraniční vína, ale i sudové víno. Ujít vaší pozornosti by však neměly ani sekty a destiláty.
Tak, na zdraví!