4 tipy pro ruční mytí nádobí. Půjde to snadno a rychle
Většina domácností má již k dispozici myčku. Přesto ale existují kousky, které do myčky nevkládáme. Bude potřeba povolat klasický ruční postup. Jak na to, aby bylo nádobí rychle umyté?
Jde to i ekologicky
Ještě, než se pustíme do tipů, rádi připomínáme, že již není třeba kupovat předraženou chemii na nádobí. Ekologické čisticí prostředky se postarají o profesionální vyčištění nádobí a vy máte jistotu, že do koloběhu vody nevypouštíte chemikálie. Čisticí přípravky s přírodním složením navíc nezatěžují ani vaši pokožku. Jak tedy na ruční mytí nádobí?
Dřina? Ani náhodou
Nejprve nechejte všechny kousky nádobí odmočit. K tomu přistoupíte zcela snadno. Když budete omývat ovoce nebo zeleninu, nejprve položte do dřezu nádobí, které čeká na umytí. Pomalu se při umývání jiných kousků naplní vodou a odmočí se. Mytí pak bude několikanásobně rychlejší.
Šetřete s mycím prostředkem
Z dřívějších dob si mnoho z nás odnesla smyšlenku, že je nutné použít velké množství mycích prostředků. To už ale dávno neplatí. Dnes jsou již čisticí prostředky dostatečně koncentrované, abyste mohli nádobí umývat efektivně i s trochou prostředku. Schválně si vyzkoušejte, na jak maximální čas vám vystačí jedna lahev.
Půl hodinka jako zlaté pravidlo
Až nádobí umyjete, nechejte je chvíli okapat. Doporučuje se půl hodiny, kdy přebytečné kapky odkapou z povrchu hrnců, talířů a skleněného nádobí. Poté se již vrhněte na dosušení pomocí utěrky. Když byste nechali nádobí vyschnout bez utření, hrozí jeho znečištění vodním kamenem. Tím totiž trpí až dvě třetiny českých domácností. Jemné utření odstraní povlak vodního kamene ještě před zaschnutím.
A jedeme nanovo
Opět se dostáváme na začátek. Po použití nádobí je vložte do dřezu, kde bude ponecháno pro přirozené odmočení při manipulaci s dalšími potřebami v kuchyni. Následně opět umýváme podle osvědčeného postupu.
Ruční mytí nádobí nemusí být dřina.